Haptonomie
Je lichaam vertelt veel over hoe het met je gaat. Gespannen schouders, knoop in je maag, knikkende knieƫn. Ze spreken voor zich. Ernaar luisteren is een ander verhaal. Vaak hollen we door en negeren deze signalen van ons lichaam. Dit kan leiden tot zowel fysieke als psychische klachten zoals stress, onrust of onzekerheid. Haptonomie biedt een weg terug naar het voelen van wat je lichaam je vertelt.
Contact en communicatie zijn sleutelbegrippen in de haptonomie. Als je op een haptonomische manier contact maakt met je lichaam, kom je meer te weten over wat je voelt. Je ontdekt wat goed voor je is en wat juist niet. Wat jou laat jou groeien en wat juist niet. Wat jou energie geeft of wat jou juist energie kost. Als je dit weet van jezelf, kun je ook anders het contact aangaan met een ander. Soms verandert hierdoor het contact of de relatie met de mensen om je heen. Contacten met anderen kunnen dieper worden, bijvoorbeeld omdat je hen dichterbij durft laten komen. Of je ervaart juist dat het contact met sommige mensen minder goed voor je is dan je altijd had gedacht en neem je meer afstand.
Haptonomie houdt zich dus bezig met aanraken, voelen, direct lichamelijk contact, met de ontwikkeling van het menselijk gevoelsleven en de ontwikkeling van de tastzin. Met houdingen, bewegingen en gebaren. De tastzin is veel meer dan een handig hulpmiddel om te bepalen of een voorwerp warm of koud, hard of zacht is. Dit zintuig geeft ook informatie over hoe we ons voelen. Het is juist deze functie die in onze westerse cultuur verwaarloosd wordt.
Vooral aan de gevoelmatige betekenis van aanraken en voelen wordt in de haptonomie veel aandacht besteed. De haptonomie gaat ervan uit dat het menselijk lichaam, en vooral de betekenis van dat lichaam, van fundamentele betekenis is binnen alle menselijke communicatievormen.
Bron: www.haptonomie.nl
Terug naar overzicht